vineri, 3 septembrie 2010

Decesul unui popor

În ziarul "România liberă", dl. Cristian Ghinea a sictirit statul român. Perfect de acord cu Domnia Sa. Statul nu este însă o entitate abstractă, ci, cred eu, un ansamblu de trei elemente: a) clasa dominantă, care exercită puterea în societate şi foloseşte statul ca un instrument pentru a-şi apăra poziţia privilegiată, o poziţie ameninţată, cel puţin în principiu, întrucât privilegiaţii sunt o minoritate; b) statul, mijlocul prin care clasa dominantă controlează şi exploatează masa populaţiei; c) masa populaţiei, exploatată şi manipulată de clasa dominantă.
Dacă sictirim statul, atunci trebuie să sictirim toate componentele unei societăţi, în care statul are doar o autonomie aparentă.
Am spus, în repetate rânduri, că, în perioada postdecembristă, România a încăput pe mâna celei mai incompetente, celei mai lacome şi celei mai arogante clase politice din întreaga istorie a poporului român. Voi repeta acest adevăr ori de câte ori voi avea ocazia, în speranţa că el va pătrunde în conştiinţa colectivă a românilor şi că ei vor reacţiona în consecinţă.
Vor reacţiona? O nădejde fără sorţi de împlinire. Românii sunt un popor sleit, confuz, atomizat, incapabil de un act de revoltă, resemnat, supus, gata să accepte orice umilinţă. Un patriotism rău înţeles a făcut pe mulţi cercetători (istorici, filosofi, sociologi, politologi şi alţii) să prezinte o imagine falsă, idilică a românilor. Ei au fost arătaţi, aşa cum am fi vrut noi să arătăm, nu cum eram în fapt. În realitate, românii de astăzi au puţine calităţi şi multe defecte. Unul dintre ele este că sunt năuci, superficiali, incapabili de a se concentra, de a avea o elementară atenţie.
Am pătimit şi pătimesc de pe urma acestui defect, în fond, dintre cele mai puţin grave în raport cu celelalte. În 77 de ani de viaţă, acte şi documente, importante pentru situaţia mea, au trebuit refăcute - cu umblătură şi nervi - pentru că fuseseră emise pe numele Florin CONSTANTIN, în loc de Constantiniu. De astă primăvară, mi-a fost cu neputinţă să rezolv o problemă la ENEL, generată de o facturare greşită: de fiecare dată, mi se spune că problema s-a rezolvat, pentru ca la plată să constat că sunt restanţier! Dacă un nume nu poate fi citit corect, dacă o factură nu poate fi înregistrată corect în calculato , la ce să să ne mai mirăm că ţara este în haos şi ruină?
Vinovatul cel mai mare este poporul român şi, numai după aceea, clasa politică. El a produs-o, el a propulsat-o la putere, el o tolerează să-şi continue nestânjenit jefuirea ţării. Ce poţi să-i ceri unui popor de buimaci, de nătărăi, de resemnaţi? Să-l sictireşti? Nu. Să spunem "Dumnezeu să-l ierte!", pentru că, în plan istoric, românii au decedat ca naţiune.

3 comentarii:

  1. In acest moment romanii nu sunt capabili de fapte mari pentru ca le sunt apanajul oamenilor alesi sau al popoarelor mature. Cum sa nu fie romanii buimaci, natarai, resemnati, cand toata viata lor au fost invatati sa actioneze la ordin si consemn - chiar si atunci cand ele vin de cei ce acced fraudulos la parghiile puterii -, iar cand ele vin de la conducatori autentici romanii au neputinta de a-i neutraliza, pentru ca ea a fost cultivata, iar atunci cand s-a luptat contra propriei noastre neputinte artizanii ei au sfarsit tragic sau in cel mai bun caz au fost marginalizati. 23 august 1944 si 22 decembrie 1989 raman momente in care oamenii politici si militari din jurul conducatorilor n-au dat contralovitura conspiratorilor si uzurpatorilor, chiar si atunci cand partida devenise pierduta. Gesturile izolate nu au avut efect de contagiune. Motivele sunt complexe, dar toate sunt subordonate celor doi factori: consemn si ordin. Ar fi interesant ca specialistii sa se concentreze asupra acestui aspect, al rezistentei militarilor la arestarea sefilor lor, pentru ca si la 23 august si la 22 decembrie Romania se afla in stare de beligeranta, numai ca, in 1989, razboiul era nedeclarat si perfid. Este greu de revenit la maturitatea pe care a incercat - si a reusit - sa ne-o imprime regele Carol I.

    RăspundețiȘtergere
  2. de a-i neutraliza pe sabotori, am vrut sa scriu.

    RăspundețiȘtergere
  3. "o factură nu poate fi înregistrată corect în calculato"... Domnule Constantiniu, generalizaţi... pare că tendenţios. Cum să deşteptaţi pe cineva după ce îl sictiriţi?! "MAMĂ ŢARĂ, IARTĂ-NE CĂ AM CUTEZAT SĂ LUPTĂM ŞI SĂ MURIM PENTRU TINE!" (Ion Gavrilă Ogoranu, trecut la cele veşnice în 2006). Ce diferenţă de suflu şi de smerenie! Păcat!

    RăspundețiȘtergere